Week Van De Slager
De week van de slager
De week van de slager 2024.
 
Ambachtelijke slagers stellen dan hun atelier open voor kinderen van het vijfde en zesde leerjaar.
Gratis workshops, leer zelf worsten draai, proef allerhande hapjes en verken het slagersatelier!

De Week van de slager 2024 gaat door van 15 tot 19 april 2024.

DE WEEK VAN DE SLAGER BIJ SLAGERIJ SCHALCK

DE WEEK VAN DE SLAGER BIJ SLAGERIJ BLOCKEEL TE OUDENAARDE

DE WEEK VAN DE SLAGER BIJ BEENHOUWERIJ ROSSEELS

DE WEEK VAN DE SLAGER BIJ SLAGERIJ ARTEMIS, HEIST AAN ZEE

DE WEEK VAN DE SLAGER BIJ BERT OPSOMER

De bezielers van DE WEEK VAN DE SLAGER, Henk en Liesbet De Vlieger, beten de spits af met een eerste klasbezoek op 31 januari 2018.
Het project rond DE WEEK VAN DE SLAGER is ondertussen geëvolueerd van een regionaal project naar een nationaal evenement met ondersteuning uit de hele slagerswereld. Zowel de slagerijscholen als de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België als onze partners GANDA en IMPERIAL, trekken mee aan de kar.

Hoofddoel blijft uiteraard dat zoveel mogelijk ambachtelijke slagers tijdens DE WEEK VAN DE SLAGER hun atelier openstellen voor kinderen van het vijfde en zesde leerjaar met als bedoeling het slagersberoep vanuit de ervaring op de slagersvloer te promoten naar jongeren toe.
De doe- of bezoekdag moet de leerlingen onderdompelen in de wondere wereld van de slagerij. Door eens een kijkje te nemen achter de schermen, of meer nog, echt mee te werken, krijgen ze een juister beeld van het werk in de slagerij, van voeding en van de veelzijdigheid van het slagersvak.
  
Als er ook maar ééntje zich aangesproken voelt om de stap te zetten naar de slagerijschool, zijn wij geslaagd in onze missie!

In 2009 ging DE WEEK VAN DE SLAGER van start met 11 slagers en jaar na jaar doen we beter.  In 2020 liep het aantal geregistreerde deelnemers op tot 250.
 
Niet iedereen registreert zich omdat niet iedereen in de week na de paasvakantie tijd heeft om scholen te ontvangen.  Wij maken de planning van u niet. Belangrijkste is dat u uw deuren opzet en ambassadeur van het slagersvak bent.  Dus ook al doet u uw WEEK VAN DE SLAGER niet in die week, dan nog kan u zich registreren en gebruik maken van onze gadgets.

Op de website van de DE WEEK VAN DE SLAGER die gekoppeld werd aan de website van de Landsbond is heel wat informatie te vinden over de deelnemende slagers, filmpjes en foto’s, het draaiboek etc

Week van de slager 2024


GADGETS

LEDEN DIE ZICH INSCHRIJVEN EN ONS LATEN WETEN HOEVEEL LEERLINGEN ZE IN HUN SLAGERIJ ONTVANGEN, KRIJGEN GRATIS PROMOTIEMATERIAAL.VAN VLAM


 

Meer info of aanvragen gadgets: carine.vos@landsbond-beenhouwers.be
 

De Week van de slager Praktisch

Op onze website vind je heel wat praktische info zoals een voorbeeldbrief aan de schooldirectie, receptjes voor de organisatie van een doedag en een voorbeeld van een draaiboek dat je kan gebruiken om leerlingen veilig kennis te laten maken met het slagersberoep in je eigen slagerij.

Een goede raad … Maak het eenvoudig en vooral veilig! 

Karkassen of halve dieren, kunnen  kinderen afschrikken daarom stellen we voor om hen brochetjes of hamburgertjes te laten maken. Meisjes spelen graag winkeltje, doe daar misschien ook eens iets mee en laat hen het vlees inpakken en afrekenen.

Voor alle veiligheid: zorg dat de leerlingen niet in contact kunnen komen met messen, zagen etc.  Laat hen ook niet met de handen in gehaktmolens graaien!  Het vers maken van gehakt is misschien interessant maar kan gevaarlijk zijn!

Tot slot: Maak foto’s en zend ons foto’s door zodat we in de volgende Belgische Beenhouwerij een beeldverslag kunnen maken van jullie prestaties ☺.

Alle foto’s, vragen of opmerkingen mag je verzenden naar carine.vos@landsbond-beenhouwers.be

ORGANISATIE DOEDAG PRAKTISCH

Zorg dat de werkplaats en winkel op orde zijn VOOR de leerlingen komen. Doe iets creatief en zorg ervoor dat iedereen mee kan doen (ook allochtonen). Let erop dat elk kind dezelfde hoeveelheid ingrediënten krijgt en verdeel de leerlingen in kleine groepjes, dat werkt gemakkelijker. Een begeleider per werktafel is geen overbodige luxe.

Leg vooraf uit wat je gaat doen en geef de nodige uitleg bij de ingrediënten. Zorg voor een ontspannen sfeer en vergeet niet om de leerlingen een aandenken van de dag mee te geven.  De jeugd is verzot op foto’s voor de sociale media, ook dat is reclame voor je zaak. Neem dus foto’s en stuur die door naar de leerkracht en natuurlijk ook naar onze redactie. Hang de foto’s achteraf op in de winkel, de leerlingen zullen graag met hun (groot)ouders terugkomen om de foto’s te bekijken.

Receptjes om samen te maken .... Aan de slag

Mini-brochettes

vlees in kleine blokjes snijden en kruiden.(droge marinade)
uien en pepers in kleine reepjes snijden-op prikkertjes steken.
Indien mogelijk bakken in de pan en ter plaatse opeten

Gourmetballetjes.

Gemengd(bereid) gehakt 
700g mager varkensvlees. (deel rund)
15g keukenzout
300g vast varkensvet
2g witte peper
1 ei
1g muskaatnoot
40g paneermeel.
Kleurstabilisator (zie verpakking)

Bereidingswijze.
Laat aan de leerlingen zien dat je vlees en vet sorteert. Weeg de overige ingrediënten af. Draai gehakt en laat de leerlingen vanop veilige afstand kijken.

1. Geef elke leerling de nodige hoeveelheid gehakt
2. balletjes rollen van 30g
3. in wit van ei rollen
4. in gekleurd paneermeel draaien

!!! er kan ook zelfklevend droog paneermeel worden gebruikt

Kipsalade met curry.(toastjes)

300g kippenvlees
2 gekookte eieren
1g peper
40 stuks toastjes
100g  mayonaise
5g zout
5g curry
versiering:ananas

Maak samen met de leerlingen kipsalade.  Laat ze creatief toastjes garneren die je samen opeet.Veel succes!